Pestera Unguru Mare

Zona carstica de la Suncuius, muntii Apuseni, este recunoscuta ca fiind una bogata in pesteri de o valoare mare din punct de vedere istoric, speologic si turistic, valoarea lor insa este, de cele mai multe ori, ingropata in deseuri. Dintre cele peste 100 de pesteri din Suncuius, numai cateva pot fi inscrise intr-un circuit turistic, avand iluminare electrica si, din pacate…cam atat..Una dintre acestea este Pestera Ungurul Mare, sapata in peretele de calcar al muntilor Padurea Craiului de catre raul Crisul Repede.
Pestera Unguru Mare impresioneaza prin maretia si frumusetea spatiului subteran , 27 de metri inaltime si 24 latime, si prin incarcatura istorica datorata vestigiilor numeroase, transformand pestera intr-un muzeu neconventional, un izvor istoric si stiintific de necontestat datorita descoperirii urmelor civilizatiei din perioada neolitica si epoca metalelor. De asemenea, este locul ideal pentru studierea evolutiei geologice ale zonei.
In interior au fost gasite numeroase ramasite umane,  sanctuare, obiecte din ceramica pictata, urme de incinerari, unelte de piatra: lame din piatră cioplită, fragmente de lame, aşchii de debitaj sau piese confecţionate din piatră şlefuită, în special dălţi.
Alături de aceste piese au mai apărut piese din os, sule folosite la perforarea pieilor sau la cusut. Marea majoritate a descoperirilor aparţin mileniului Vl i.e.n.
Ultima si cea mai importanta descoperire din pestera este constituita de necropola din galeria finala, ce se afla inca in curs de cercetare si care a oferit un bogat material arheologic din care pot fi amintite diferite forme de vase din lut, piese din bronz si o margea din chihlimbar de provenienta baltica. Ultima piesa este o descoperire rara in contextul dat.
Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: