Pestera Poarta Zmeilor

Pestera Poarta Zmeilor se afla pe teritoriul satului Sub Piatra, comuna Salciua, judetul Alba, la circa 1.150m altitudine, in partea vestica a Muntilor Trascau (compartimentul Bedeleu), in marginea de sud-vest a platoului calcaros. Impreuna cu portalul de langa ea este un obiectiv turistic vizat de toti turistii ce se aventureaza in nord-vestul Muntilor Trascau.

Pestera Poara Zmeilor a fost cunoscuta de populatia din zona, de ciobanii de pe Bedeleu, explorata si cartata in 1984 de membrii clubului Polaris Blaj. Numele pesterii vine de la portalul sau podul natural Poarta Zmeilor care se afla la 15m de intrarea in pestera, acesta a rezultat in urma eroziunii, coroziunii si dizolvarii rocilor de calcar. Intrarea este scunda, sub 2m diametrul si da acces intr-o succesiune de sali si coridoare cu o lungime totala de 125m, fiind cea mai veche pestera din muntii Trascau. In pestera se afla formatiuni diverse, stalactite, stalacmite, scurgeri parietale, gururi, draperii, depuneri de montmilch, la origine albe sau galbene acum inegrite de humusul ajuns in apele de infiltratie. In pestera au mai fost semnalate gasteropode, paianjeni, pseudoscorpioni, coleoptere chiroptere, carabide si diverse rozatoare. Poteca de apropiere este lunga si dificila, vederea scenica e deosebita, pentru pestera sunt necesare surse de iluminat.
La intrarea in pestera se afla un portal care da probabil si numele pesterii prin deschizatura caruia se poate privi fascinanta vale a Ariesului. Pestera este usor de explorat si este mai putin afectata de vizitele celor care tin neaparat sa-si marcheze trecerea lasand urme pe pereti sau pe tavan. Exista totusi si aici cateva inscrisuri cu grafiti. Accesul din Salciua este destul de dificil necesitand o destul de buna conditie fizica (urcus aproape continuu 4h). Marcajul bun, uneori exagerat (inclusiv pe o troita din 1864). Accesul se face pe drumul naţional DN 75 Turda – Campeni, pana in centrul localitatii Salciua de Jos apoi pe drumul comunal nemodernizat DC 130 si pe o
poteca marcata cu cruce rosie (acces dificil).
Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: