Gradina Zmeilor

Situata in apropiere de satul Galgaul Almasului, “Gradina Zmeilor” constituie un amplu fenomen de prabusire si erodare destructiva, dezolvat in gresia de Sinmihaiu.

Acesta este o gresie de varsta miocen inferioara, relativ slab cimentata, avand intercalatii de pietrisuri si conglomerate, caracteristice pentru stratele de Sinmihaiu, din bazinul Almasului. In satul Galgau Almasului exista si doua izvoare sarate si se vorbeste ca in zona ar exista si izvoare termale.
Formatiunile de aici au luat nastere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Inchieturi (376 m) si alunecarea lor pe argilele vinetii de la baza, spre firul parului Dosului. Ulterior, prin denudatie si eroziune eoliana si pluviala, s-au format cele mai bizare coloane, metereze, poduri, ciuperci, etc. unele avand inaltimi de peste 10-12 m (Suraru, 1967).In ansamblu, ele formeaza o ingramadire haotica ciudata, care din fiecare punct de unde o privim ne infatiseaza alte si alte imagini, dintre cele mai ciudate si suprinzatoare. “Gradina Zmeilor” ocupa o suprafata de 5 ha, de la primele formatiuni pana la baza abruptului.
Despre Gradina Zmeilor exista o legenda cu o stanca care se numeste”Fata Catanii”, care s-a transformat in stana de piatra la blestemul mamei. O coloana dintre formatiuni arata ca o fecioara cu o cofita pe umar.
Actualmente, “Fata Catanii” nu mai exista. S-a prabusit la inundatiile din 1973. Stanca arata ca o fata care avea un soldat langa
ea si parca avea un cos pe umar.
Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: